6331 nolu kanunla işyerlerine, risk değerlendirmesinde tespit edilen hususları da göz önünde bulundurarak, genel bir önleme yaklaşımı getirildi.Tüm sorumluluk işverene ait olmakla birlikte; iş sağlığı ve güvenliğinin iş yerinin bütününde benimsenmesi ve uygulanması sağlanacak.

Risk değerlendirmeleri sürekli olarak gözden geçirilecek.İş kazası veya meslek hastalığı ortaya çıktıktan sonra neler yapılacağı değil, iş kazası ve meslek hastalığının önlenmesi için atılacak adımlar esas olacak.Bu kapsamda işveren; çalışanları ile birlikte işin her aşamasında işten kaynaklı tehlikeleri sürekli olarak tespit ederek, muhtemel risklere karşı tedbir alacak.

Kanuna göre işverenin yükümlülükleri

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU’ ile iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi için iş veren tarafından alınması gerekli tedbirler açıklanmış ve İşverenin yükümlülükleri kanun metninde açık bir şekilde düzenlenmiştir.

İşverenin, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırmak ya da bunları ortak sağlık biriminde hizmet alımı yolu ile temin etmek dışında, işyerinde risk değerlendirmesi yapmak ve sonuçlarına göre ilgili tedbirleri alma yükümlülüğü getirilmiştir.

Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta buluna işlerde, işçilerin mesleki eğitim alması sağlanmalı yada mesleki eğitim almayan işçi çalıştırılmamalıdır.

Kanun hangi tarihte yürürlüğe girecek?

  • Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için 01.07.2014 tarihinden itibaren,
  • 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için 01.07.2013 tarihinden itibaren,
  • Diğer iş yerleri için ise 01.01 2013 tarihinden itibaren kanun hükümleri yürürlüğe girecektir.

Bu nedenle kanunun iş yerleri açısından hangi tarihte yürürlüğe gireceğinin belirlenmesi için risk değerlendirmesinin bir an önce yapılması ve çalışan sayısının tespiti büyük önem arz etmektedir.

Kanuna göre işyerinden kastedilen nedir?

Kanun, kapsamına kamu ve özel sektöre ait tüm iş yerleri alınmıştır.

Kanundaki iş yeri tanımı:

“Mal veya hizmet üretmek amacıyla maddi olan ve olmayan unsurlar ile çalışanın birlikte örgütlendiği, işverenin iş yerinde ürettiği mal veya hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen iş yerine bağlı yerler ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve mesleki eğitim yerleri ve avlu gibi diğer eklentiler ve araçları da içeren organizasyonu” şeklinde tanımlanmıştır.

Kanundaki risk değerlendirilmesinde işverenin yükümlülüğü nedir?

Kanuna göre mevcut risk değerlendirmesine ek olarak; iş sağlığı ve güvenliği yönünden tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere iş yerlerinin risk değerlendirmesinin yapılması gerekmektedir.

Tehlike sınıfları 29 Mart 2013 tarihli resmi gazetede “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN İŞYERİ TEHLİKE SINIFLARI TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ” de detaylı olarak iş yerlerinin hangi tehlike sınıfına girdiğini açıkça belirtmektedir.

Ayrıca 6331 sayılı kanun madde 9-(2.madde) de işyeri tehlike sınıflarının tespitinde, o işyerinde yapılan asıl iş dikkate alınır denmektedir.

Kimler ISG uzmanı olabilir?

İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik elemanı ifade eder.

Teknik elemandan kasıt ise; teknik öğretmen fizikçi ve kimyager unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarını ifade etmektedir.